A Dohány utcai zsinagóga épülete melletti árkádok övezte alig ezer négyzetméternyi kert szimbolikus terület a magyarországi zsidó és nemzsidó együttélés történetében.

A telek a tizenkilencedik-huszadik század fordulóján vált közterületté, amikor a városrendezéskor lebontották a zsinagóga mellett álló házat. A Pesti Izraelita Hitközség igényt tartott a telekre, ezért a tervezett lipótvárosi zsinagóga telkét, egy ennél ötször nagyobb belvárosi telket cseréltek el érte. A telek beépítése csak az első világháború után kezdődött meg, amikor a zsidó katonák emlékművének szánt Hősök zsinagógáját, kultúrházat és parkot építettek rá. Az egész területet árkádsorral vették körül, hogy a zsidó közösségi terek nyitottak és átláthatóak legyenek. Az árkádokra a felebaráti szeretetről és a másik megbecsüléséről szóló bibliai idézeteket is terveztek, de ez végül nem valósult meg. A park közepére keleties vízmedencét álmodtak, melyben az ég tükröződhetett volna.

A második világháború végén az épületegyüttes és a kert a budapesti gettó része lett, ahol több tízezer ember zsúfolódott össze embertelen körülmények között. A gettó felszabadításakor megfagyott, éhenhalt, az ostrom és a nyilasok brutalitása következtében elpusztult zsidók ezreinek holttestét találták az utcákon. Közülük több, mint kétezret itt, a kertben temettek el. Ismeretlen, azonosíthatatlan hullákat és olyanokat, akiket máig siratnak.
A vízmedencés park sírkertté, egy embertelen korszak mementójává vált.
Megemlékezés a budapesti gettó felszabadulásnak 65. évfordulóján

A Budapesti Zsidó Hitközség meghívja Önt a budapesti gettó felszabadításának 65. évfordulója alkalmából rendezendő emlékező istentiszteletre és az azt követő kiállítás-megnyitókra.

Időpont: 2010. január 18. hétfő, 10:00 óra
Helyszín: A budapesti Dohány utcai zsinagóga

Beszédet mond:
Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi

Közreműködik:
Fekete László főkántor

A megemlékezést követően a zsinagóga kertjében rendezett emlékkiállítás és a hozzá kapcsolódó honlap (www.dohanykert.hu) is megtekinthető.

*****

12:00 órától:
A Magyar Zsidó Múzeumban:
A „Buchenwald elfeledett asszonyai” című kiállítás megnyitója,
amelyen Zoltai Gusztáv mond ünnepi beszédet.
Pontos cím: Budapest VII. ker., Dohány u. 2.Megjelenésére feltétlenül számítunk. Kérjük, kedves férfi vendégeinket, hogy fejfedőt szíveskedjenek magukkal hozni.

http://www.mazsihisz.hu/megemlekezes-a-budapesti-getto-felszabadulasnak-65.-evfordulojan-2464.html

2010.01.15 10:07
Impresszum | Kapcsolat