A Dohány utcai zsinagóga épülete melletti árkádok övezte alig ezer négyzetméternyi kert szimbolikus terület a magyarországi zsidó és nemzsidó együttélés történetében.

A telek a tizenkilencedik-huszadik század fordulóján vált közterületté, amikor a városrendezéskor lebontották a zsinagóga mellett álló házat. A Pesti Izraelita Hitközség igényt tartott a telekre, ezért a tervezett lipótvárosi zsinagóga telkét, egy ennél ötször nagyobb belvárosi telket cseréltek el érte. A telek beépítése csak az első világháború után kezdődött meg, amikor a zsidó katonák emlékművének szánt Hősök zsinagógáját, kultúrházat és parkot építettek rá. Az egész területet árkádsorral vették körül, hogy a zsidó közösségi terek nyitottak és átláthatóak legyenek. Az árkádokra a felebaráti szeretetről és a másik megbecsüléséről szóló bibliai idézeteket is terveztek, de ez végül nem valósult meg. A park közepére keleties vízmedencét álmodtak, melyben az ég tükröződhetett volna.

A második világháború végén az épületegyüttes és a kert a budapesti gettó része lett, ahol több tízezer ember zsúfolódott össze embertelen körülmények között. A gettó felszabadításakor megfagyott, éhenhalt, az ostrom és a nyilasok brutalitása következtében elpusztult zsidók ezreinek holttestét találták az utcákon. Közülük több, mint kétezret itt, a kertben temettek el. Ismeretlen, azonosíthatatlan hullákat és olyanokat, akiket máig siratnak.
A vízmedencés park sírkertté, egy embertelen korszak mementójává vált.
Az oldalt a Budapesti Zsidó Hitközség Chevra Kadisa Osztálya és a Magyar Zsidó Levéltár (www.milev.hu) készíttette.
Koncepció: Paszternák Tamás, Toronyi Zsuzsanna
Webdesign, programozás: 2KAL Informatika

Szövegek: Toronyi Zsuzsanna
Fordítás: Rónay Eszter, Vince-Schweitzer Judith

Az adatbázis a Dohány utcai zsinagóga udvarán eltemetett halottak temetési jegyzékei (Budapest Főváros Levéltára, XVII.2. 36. csomó) és a Pesti Chevra Kadisa által összeállított sírjegyzék alapján (Magyar Zsidó Levéltár XIII.3) készült. A kutatásokat Frisch György és Toronyi Zsuzsanna, az adatok rögzítését Velencei Ágnes végezte.

Archív képek:
Budapest Főváros Levéltára: 16, 17, 18, 21
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjtemény: 1, 2, 19
Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára: 9, 10, 11, 13
Magyar Zsidó Levéltár: 3, 4, 5, 6, 7, 8, 12, 14, 15, 20

Az oldal 2010. január 18-án, a pesti gettó felszabadításának 65. évfordulóján nyílt meg a Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance, and Research és a MAZSÖK támogatásával.

Köszönet a kiállítás és a weboldal elkészítése során nyújtott segítségért, tanácsért, támogatásért:
Demeter Zsuzsanna
Frisch György
Gaskó Judit
György Péter
Horváth András
Jalsovszky Katalin
Kádár Gábor
Karsai László
Krett Zoltán
Sándor Tibor
Impresszum | Kapcsolat